Відкриття парку мініатюр

Сьогодні ми відкрили проект над яким працювали більше року – парк мініатюр замків та оборонних споруд давньої України. Принагідно, в чергове, висловлюю щиру подяку панам Ігор Качору та Борису Возницькому, завдяки відданій підтримці яких нам спільними зусиллями вдалось реалізувати цю ініціативу.

Справді титанічну працю проробив реконструктор старовини Ігор Качор, адже він відновлював їх за старовинними описами та малюнками в єдиному масштабі 1:50. Більше того, кожна споруда вибудована, як і справжні фортеці з традиційних будівельних матеріалів. На цей момент в парку представлено 8 мініатюр, серед них: Високий Замок у Львові, Олеський замок, оборонна церква Сутківцях (Поділля), замок Тамплієрів у Середньому (Закарпаття), костел у Біще (Тернопільська обл.), замок в Острозі (Рівненська обл.), стовп-вежа у Кам’янці (Білорусь), церква у Посаді Риботоцькій (Польща).

Як влучно говорив сьогодні, директор Львівської галереї мистецтв пан Борис Возницький, вітчизняні зразки фортифікаційного мистецтва заслуговують особливої уваги через їх унікальний характер як «перлин оборонної архітектури». Також ніде у світі немає стільки фортифікаційних споруд, скільки було в Україні. Каталог фортифікаційних об’єктів, які мала Україна, містить близько 4 тис. записів.

Очікувано, що відкриття парку історичних пам’яток матиме туристичну привабливість, втім, коли я задумував проект, то надихнувся прикладом європейських країн, де в багатьох містах перед входом на якусь площу представлено її в мініатюрі і дуже багато незрячих туристів, або незрячих горожан можуть підійти і спробувати архітектуру площі руками.

Дуже сподіваюсь, що до весни ми зможемо закінчити облаштування парку щоб люди з вадами зору могли на дотик відчути усю архітектурну велич древніх фортифікаційних споруд.

В наших планах, у співпраці з Європейською партією України, поповнити парк ще понад двадцятьма експонатами замків, фортифікаційних споруд, церков та палаців України, створеними за ескізами Ігоря Качора. Для відтворення плануються найбільш відомі з історичного та мілітарного погляду укріплення, розміщені на теренах давнього королівства Русі (пізніших Руського, Волинського, Подільського воєводств Речі Посполитої).

Очевидно, перед нами ще величезний шмат роботи, позаяк кожна зменшена модель замку коштує від 10 до 25 тисяч гривень. Тож закликаємо усіх приєднатись до нашої ініціативи будь-якою, хоч найдрібнішою, доброю справою.

Фоторепортаж: Андрій Поліковський, ZAXID.NET, http://www.zaxid.net/newsua/2010/10/8/132904/

Ім’я *

Електронка *

Іменка