Відчути Україну

В усьому світі Україна відома як країна, де збереглися автентичні народні традиції. Український народ, який впродовж століть не мав своєї держави, шукав збереження своєї ідентичності саме у символах. Тож охорона символів, в першу чергу вишиванки і пісні, стала для нього такою ж важливою, як охорона кордонів.

Впродовж боротьби українського народу за незалежну державу культ символу перетворився на культ патріотизму, що дуже красномовно довела революція гідності 2013-2014 рр., так званий «Євромайдан».

Проект «Відчуй Україну» пропонує європейському глядачу зануритись особисто в унікальну автентику збереженої української традиції, відчути не тільки через очі та слух легендарну українську народну пісню у відеосюжетах, знятих безпосередньо в Україні 2012 року, але й буквально – на дотик, взявши у руки автентичні народні інструменти, відчувши їх живу вібрацію та живий голос.

Відео-інсталяція «Відчути Україну», концепція якої полягає у пропозиції познайомитись з сучасною Україною, як вона є, не тільки візуально, але буквально – на дотик. За бажанням можна пройти цей шлях босоніж, як один із способів повернутись до природи чи відчути себе дитиною, яка робить перші кроки в житті, навпомацки, не знаючи, що чекає його за кутом, він просувається все далі і далі отримуючи нові враження відчуття та переживання.

У кожному закутку «віртуального лабіринту» можна побачити відео, зняті в різних куточках України: в Карпатах, Криму, на Заході і Сході, у супроводі музики української музики аутентичних народних пісень, які підібрані з метою відтворити певний етнічний код. Стежка устелена різними матеріалами, які спробують повернути глядачам тактильні спогади дитинства, коли вони бігали босоніж по траві, соломі, річковому камінні, піску…

При вході на виставку кожен відвідувач може, за бажанням, почастуватися українськими смаколиками.

У відеоматеріалах до виставки використані фільми Вінсента Муна, які він зробив у партнерстві із Львівським Палацом Мистецтв мандруючи Україною.

Для організації виставки нам необхідна допомога, тому ми звертаємось до усіх, хто зацікаввся і може матеріально підтримати нашу ініціативу.